Repte 8: Estudi de Casos
- escola meraki
- 22 may 2018
- 3 Min. de lectura
L'estudi de cas o anàlisi de cas és un instrument o mètode de recerca amb origen en la recerca mèdica i psicològica i que ha estat utilitzat en la sociologia per autors com Herbert Spencer, Max Weber, Robert Merton i Immanuel Wallerstein. Es segueix utilitzant en àrees de ciències socials com a mètode d'avaluació qualitativa. El psicòleg educatiu Robert I. Stake és pioner en la seva aplicació a l'avaluació educativa.
- Concepte: (característiques, fases, avaluació podria anar dins de concepte)
Què és?
És un mètode d’ensenyança en què els alumnes construeixen el seu aprenentatge a partir de l’anàlisi i la discussió d’experiències i situacions de la vida real. Aquesta metodologia és adequada para investigar el com i el perquè de las situacions i dels alumnes. També ens permet estudiar a l’alumne des de diferents perspectives.
Diferència entre:
Com a mètode d’investigació
És un procediment metodològic per estudiar en profunditat i en detall una unitat d’anàlisi.
Com estratègia pedagògica:
Consisteix en presentar a l’aprenent informació sobre una situació real d’un cas, pel seu anàlisi, reflexió i propostes d’alternatives soluciones.
Com funciona:
Es recol·lecten dades.
S’interpreten.
S’analitzen les dades.
Es validen.
Aquesta metodologia involucra aspectes com:
Descriptius y explicatius.
Utilitzen informació qualitativa com quantitativa.
Tot i que aquest tipus de metodologia com èmfasi en el treball de camp. És imprescindible tenir un marco de referència teòric. Per analitzar i interpretar la informació recollida.
Principals fonts per obtenir la informació:
Les persones relacionades amb el cas o la unitat d’anàlisi.
Documents de tota indole vàlids que contenen informació sobre el cas.
-Les autobiografies
-L’observació estructurada
-Les entrevistes
-Els qüestionaris
-Els documents personals
-Característiques:
Que sigui una situació real amb fets, llocs, noms i personatges. A partir de l’anàlisi i discussió, es genera la decisió, i així es crearà l’aprenentatge.
Permet avaluar. És a dir, permet que poguem detectar i valorar les pors dels nostres alumnes, els valors, les habilitats del pensament, fortaleses i debilitats
-Fases:
El docent prepara el cas que els alumnes estudiaran amb artícles, revistes o experiències pròpies.
Se’ls dona el cas per poder llegir-ho individualment. Després formen equips de treball i s’elaboren les conclusions.
Presenten les seves conclusions als companys d’aula
-Avaluació:
S’avalua a partir de la realització d’un debat.
Es té en compte els diversos factors:
els integrants del grup han de ésser entre 4 i 6 persones.
el temps ha de ser el que disposi el docent però els alumnes no poden demorar-se més d’una hora quan treballin.
l’espai ha de ser prou ampli per a realitzar grups i formar un debat.
- Principis metodològics: aprenentatge significatiu i funcional, enfocament globalitzador, enfocament lúdic, nivell de desenvolupament de l’estudiant, protagonisme de l’estudiant, metodologies actives, contextos significatius, aprenentatge cooperatiu i possibilitat d’aprendre a aprendre.
La tècnica d’estudis de casos, consisteix a oferir uns quants casos que representin conflictes de la vida real, amb l’objectiu de solucionar els problemes i analitzar-los.
La tècnica d’estudis de casos, consisteix a oferir uns quants casos que representin conflictes de la vida real, amb l’objectiu de solucionar els problemes i analitzar-los.
Aquesta manera, es pretén preparar als infants alhora de crear solucions. Cal destacar, que és un mètode predagogic actiu on s’han de complir algunes característiques, com es ara l’habilitat de treballar amb grup, la comunicació etc.
El aprenentatge que adquireixen amb aquesta metodologia es molt enriquidor, ja que desenvolupen un pensament deductiu, on es plantegen situacions i solucions per aquestes.
- Posar un exemple de l’estratègia. És a dir, si dius que promou l’aprenentatge significatiu has d’explicar com es creen les situacions reals de comunicació a l’aula. Si dius que promou l’ensenyament lúdic explica de quina manera.
L'activitat de fer una gimcana i en cada parada han de resoldre algun petit cas de la vida quotidiana. Un exemple de cas que haurien de resoldre és el d'una persona que va a comprar, surt de casa amb 30 € i ha de comprar menjar per un dinar familiar (10 persones). Com podrà comprar tot el que necessita? Un cop tot hagin fet la gimcana aquests casos es posaran en comú amb tota la classe.
Amb aquest cas, l'aprenentatge és significatiu perquè busquen estratègies que en la vida quotidiana les podran fer servir. A més a més, aprendran a treballar en grup, a respectar als companys, el torn de paraula... També és un aprenentatge lúdic perquè mentre resolen casos, ells juguen a un joc el qual volen jugar.
- Afegir alguna imatge, vídeo o document per saber com es treballa.
https://www.youtube.com/watch?v=YD9EBZJw_6M explicació del estudi de casos.
https://www.youtube.com/watch?v=Gl_mc5Qx46s vídeo explicatiu del estudi de casos.
- Incloure les avantatges i desavantatges en forma de taula


- BIBLIOGRAFIA
Pérez, J. (2018). El estudio de casos como estrategia de construcción teórica: características, críticas y defensas. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=195459
Comments