Repte 4: Directors
- escola meraki
- 7 abr 2018
- 7 Min. de lectura
1. Què significa autonomia de centres?
L'article 131 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en matèria d'ensenyament no universitari, afirma que la Generalitat de Catalunya té competències exclusives, compartides i d'execució. La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix, en el seu article 2.3.c) que l'autonomia de cada centre és un dels principis organitzatius que regeixen el sistema educatiu. Així mateix, en l'article 2.3.a) s'indica que un dels altres principis organitzatius del sistema educatiu és el funcionament integrat i la gestió descentralitzada.
Això vol dir que l’autonomia de cada centre ha de ser compatible amb el funcionament integrat del sistema, concordant amb el conjunt de principis que el regeixen d'acord amb la Llei d'educació, en un marc de gestió descentralitzada.
Els objectius a assolir segons la Llei d’educació són els següents:
Adequar l'acció educativa per millorar el rendiment escolar en l'educació bàsica.
Estimular la continuïtat en els estudis post obligatoris.
Adequar-se als requeriments de la societat del coneixement.
Alhora, cal fer-ho atenent a la diversitat avançant en la inclusió escolar de tot l'alumnat, en un context d'universalitat i d'equitat atenent els principis rectors del sistema educatiu. Per això, es dota a cada centre d’autonomia, per tal de poder adaptar la llei d’Educació a cada context i espai educatiu.
El Decret d’autonomia de centres situa en l'àmbit del centre i de la seva direcció l'eix central de la presa de decisions i que en tot cas sigui des del centre, en exercici dels seus marges d'autonomia, que se situïn de manera distribuïda entre el seu personal professional les diverses presses de decisió.
En definitiva, l'objecte del decret d’autonomia és el règim de l'autonomia dels centres educatius i els aspectes d'avaluació que li són associats.
En què pot ser autònom un centre?
L'autonomia dels centres educatius abasta els àmbits pedagògic, organitzatiu i de gestió de recursos humans i materials. El projecte educatiu del centre n'és la màxima expressió.
2. Òrgans unipersonals del centre: què significa i qui són?
Òrgans unipersonal de direcció: han de fer 35 hores setmanals de dedicació al centre, incloent reunions fora del centre.
Director/a, secretari o secretària, cap d’estudis i d’altres membre que estableix normes d’organització i funcionament del centre. Pot haver òrgans unipersonals addicionals han de tenir funcions de govern i de gestió d’acord amb el projecte de direcció.
Òrgans unipersonals de coordinació: reben de la direcció encàrrecs de funcions de coordinació o adients a les necessitats del centre, entre les quals hi ha la coordinació d’equips docents i de departaments. El nomenament serà com a mínim d’un curs escolar i com a màxim al període de mandat del director/a.
3. Elecció del director/a: com es fa?
La selecció del director o directora dels centres educatius públics s’efectua mitjançant concurs de mèrits. En el procés de selecció, que es regeix pels principis d’igualtat, mèrit, capacitat, idoneïtat i publicitat, hi participa la comunitat escolar i l’administració educativa. La persona titular del Departament d’Ensenyament ha de convocar periòdicament concurs de mèrits per a la selecció de la direcció dels centres educatius en què hagi de quedar vacant aquest càrrec.
El procés de selecció ha de valorar de manera objectiva els mèrits acadèmics, els mèrits relacionats amb la competència professional i l’experiència dels aspirants en l’àmbit de la gestió i la docència i la valoració positiva del treball previ desenvolupat com a càrrec directiu i de la tasca docent realitzada com a professor o professora, la valoració del projecte de direcció que ha de presentar cada candidat o candidata i la seva capacitat de lideratge. S’ha de valorar de manera especial l’experiència prèvia en un equip directiu, la situació de servei actiu, la destinació, el treball previ i la tasca docent desenvolupada en el centre la direcció del qual se sol·licita.
REQUISITS:
a) Tenir una antiguitat d'almenys cinc anys com a funcionari de carrera en la funció pública docent.
b) Haver impartit docència directa com a funcionari de carrera, durant un període de la mateixa durada, en algun dels ensenyaments dels que ofereix el centre al qual s’opta.
c) Tenir acreditada la competència lingüística en català, i a Era Val d’Aran també en aranès, d’acord amb la regulació vigent per a l’acreditació de competència lingüística dels funcionaris docents en el moment d’obtenir-la.
d) Disposar de la certificació acreditativa d’haver superat un curs de formació sobre l’exercici de la funció directiva, impartit per les administracions educatives de les comunitats autònomes o pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport o tenir l’acreditació de directiu professional docent o les habilitacions o acreditacions equivalents.
e) Presentar un projecte de direcció.
SOL·LICITUD DE PARTICIPACIÓ
La sol·licitud de participació, acompanyada de la documentació acreditativa dels mèrits al·legats i del projecte de direcció, s'ha d'adreçar a la direcció dels serveis territorials del Departament d'Ensenyament o a l'òrgan competent del Consorci d'Educació de Barcelona en els termes i terminis que especifiqui la convocatòria corresponent. Cada aspirant pot presentar-se com a candidat en fins a un màxim de tres centres educatius o zona/es escolar/s rural/s sempre que pertanyin als mateixos serveis territorials del Departament d’Ensenyament o del Consorci d’Educació de Barcelona.
COMISSIÓ DE SELECCIÓ
Cinc representants de l’Administració, dels quals quatre corresponen al Departament competent en matèria educativa i són designats per la direcció dels serveis territorials corresponents o de l’òrgan competent del Consorci d’Educació de Barcelona, i un a l’ajuntament. Un membre del consell escolar que no sigui professor, elegit per i entre els seus membres, exclòs l’alumnat dels dos primers cursos de l'educació secundària obligatòria. Tres professors del centre elegits pel claustre. En cap cas no pot formar part de la comissió de selecció professorat candidat a ser seleccionat. Un dels representants de l'Administració educativa és un inspector o inspectora d’educació, que presideix la comissió. Els altres representants de l'Administració educativa són designats entre inspectors, directors de centres públics en exercici, altres òrgans unipersonals de direcció de centres públics en exercici que hagin exercit la direcció, directius professionals docents i directors dels serveis educatius en exercici que hagin exercit la direcció de centres educatius públics. Actua com a secretari de la comissió un dels representants de l'Administració educativa que no la presideix. El secretari de la comissió també exerceix les funcions de ponent.
VALORACIÓ DE MÈRITS
El concurs de mèrits per a la selecció de la direcció consta de dues fases eliminatòries. En la primera fase es valoren els mèrits acadèmics i els relacionats amb la competència i l’experiència professional dels aspirants en l’àmbit de la gestió i la docència en centres i serveis educatius i la valoració positiva del treball previ desenvolupat com a càrrec directiu i de la tasca docent realitzada com a professor o professora, especialment la desenvolupada en el centre a la direcció del qual s’opta. També es valora de manera especial l’experiència prèvia en un equip directiu, el fet d’estar en servei actiu; la destinació; el treball previ i la tasca docent desenvolupada en el centre la direcció del qual se sol·licita i el fet d’haver participat amb valoració positiva en programes d’innovació i de qualitat educativa. En la segona fase es valoren el projecte de direcció i la capacitat de lideratge de les persones candidates.
NOMENAMENT
La direcció dels serveis territorials del Departament d’Ensenyament o l’òrgan competent del Consorci d'Educació de Barcelona nomena director o directora del centre que correspongui, per un període de quatre anys, l’aspirant que hagi estat seleccionat pel procediment regulat en aquest capítol.
4. Què és l’equip directiu, qui forma part? Com es forma?
A cada centre públic s'ha de constituir un equip directiu. L'equip directiu és l'òrgan executiu de govern dels centres públics i és integrat pel director o directora, el secretari o secretària, el cap o la cap d'estudis i els altres òrgans unipersonals que s'estableixin per reglament o en exercici de l'autonomia organitzativa del centre. Els membres de l'equip directiu són responsables de la gestió del projecte de direcció establert per l'article 144. La selecció del director o directora es porta a terme pel procediment de concurs, en què participen la comunitat escolar i l'Administració educativa.
Correspon al director o directora nomenar i fer cessar els membres de l'equip directiu i del consell de direcció. També li correspon l'assignació o la delegació de funcions a altres
membres del claustre, i la revocació d'aquestes funcions.
5. Funcions dels membres de l’equip directiu
L’equip directiu el componen el director o directora, el secretari o secretària i el cap o la cap d’estudis i és l’encarregat del funcionament i organització del centre educatiu i de la gestió del projecte de direcció.
El cap o la cap d’estudis. És la persona responsable de planificar i gestionar les activitats del centre, com poden ser l’elaboració dels horaris, la planificació dels processos d’acollida i altres activitats del centre i d’atenció als alumnes. També organitza les reunions amb el ETCP ( equip tècnic de coordinació pedagògica).
El director o directora exerceix la funció pedagògica del centre i promou la innovació educativa amb ajuda de tot el personal del col·legi i les famílies que el formen, ja que tots han de col·laborar.. És el màxim responsable de dirigir i coordinar les activitats educatives del centre segons el projecte educatiu. Dirigeix l’activitat docent del centre i del personal que hi treballa, presideix els actes acadèmics i emet certificacions i documents.
El secretari o secretària. És la persona responsable de les tasques relacionades amb la gestió econòmica del centre, de la documentació acadèmica i administrativa i dels recursos materials. Respecte a les actes, a mes de custodiar-les, el secretari/a s’encarrega de redactar-les i de posar-les a disposició de qui les demani. També controla el manteniment i la conservació de les instal·lacions.
6. Lideratge pedagògic, què és? WEB com a document PDF
Segons Mullins, Martin, Ruddock, O’Sullivan y Preuschoff els líders escolars guien a les seves institucions educatives en l'establiment de pautes clares per a la cerca d'oportunitats de desenvolupament, supervisen que es compleixin els objectius de l'escola, i promouen la construcció i el manteniment d'un ambient d'aprenentatge efectiu, i d'un clima escolar positiu. És a dir, són els responsables d'incorporar elements participatius orientats a millorar l'ensenyament i fomentar les bones pràctiques pedagògiques que es duen a terme a l'escola, doncs solament així s'aconseguirà incidir en la millora dels resultats acadèmics dels estudiants.
7. Index del PdD.
ÍNDEX 1.- JUSTIFICACIÓ I DIAGNOSI DEL CENTRE .....................................................................2 2.- OBJECTIUS PEDAGÒGICS.............................................................................................9
3.- DESPLEGAMENT D’ACTUACIONS I TEMPORALITZACIÓ..........................................10
4.- INDICADORS D’AVALUACIÓ .......................................................................................15
Commenti