top of page
Buscar

Repte 4: Cicle Mitjà

  • Foto del escritor: escola meraki
    escola meraki
  • 7 abr 2018
  • 7 Min. de lectura

1. Diferència entre Innovació, Reforma i Transformació. Definició d’innovació educativa.

La innovació educativa és la incorporació de canvis en àmbits específics dins de la realitat educativa existent, impulsats per un docent o un grup de docents amb la finalitat de generar un canvi.

La reforma educativa és la modificació o actualització del sistema educatiu amb l’objectiu de donar pas a un canvi més destacat i general per millorar-lo i/o corregir-lo.

La transformació educativa és un canvi profund en el sistema educatiu en l’àmbit pedagògic, organitzatiu i administratiu, resultat de una prèvia innovació i una nova reforma.

La reforma marca quin canvi i innovacions s’han de realitzar en el sistema educatiu, mentre que la innovació és la incorporació de nous elements que no apareixen al sistema educatiu i la transformació és el resultat d’ambdós canvis. Com a resultat d’ambdós processos, es genera una transformació en el sistema educatiu.


2. Projectes innovadors:

· Comunitats d'aprenentatge: Comunitats d’Aprenentatge és un projecte basat en un conjunt d'Actuacions Educatives d'Èxit (AEE) que s'ha demostrat científicament que milloren el rendiment educatiu, la convivència del centre i del seu entorn.

  • Programa Magnet: és un projecte que té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució. Aquesta aliança ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.

L’Escola Joan Maragall i l’Escola Pardinyes de Lleida en formen part.

  • Programa Tàndem: El programa «Escoles tàndem» promou el partenariat durant tres anys entre centres educatius i institucions de referència per fomentar l’èxit educatiu.

  • Programa SI*: el Departament d’Ensenyament i la Fundació SHE, liderada pel Dr Valentí Fuster, impulsen el Programa SI!, dirigit a escolars de 3 a 16 anys i a les seves famílies per les malalties cardiovasculars que són la primera causa de mortalitat al món.

  • Xarxa de Competències Bàsiques: La Xarxa CB està formada per un equip de docents que desenvolupen el treball per competències als seus centres, elaboren instruments de suport per orientar els processos de reflexió i la gestió del currículum per competències bàsiques i comparteixen processos d'autoavaluació.

  • Generació Plurilingüe (GEP): La finalitat d’aquest programa és millorar la competència en llengües estrangeres de l’alumnat, afavorint el seu creixement acadèmic i posterior inserció laboral, i capacitant-lo per interactuar amb el món en diverses llengües i de manera crítica.

  • Impuls a la lectura (ILEC): Establir com a objectiu estratègic la millora de l'èxit escolar de tot l'alumnat. I ho fa potenciant la lectura sistemàtica en totes les àrees i matèries del currículum al llarg de tota l'escolaritat bàsica per augmentar la competència comunicativa i lingüística i el desenvolupament de l'hàbit lector dels infants i joves, sense oblidar que la competència lectora és la base de molts aprenentatges i un requisit per participar amb èxit en bona part dels àmbits de la vida adulta.

  • Avancem: aprenentatge integrat de les llengües: Avancem vol reforçar la competència plurilingüe dels alumnes implementant un ensenyament d'altres les llengües i alhora fer-lo reflexionar sobre les llengües que coneix. D'aquesta manera es vol fer extensiu el seu coneixement, en un primer moment, a l'aprenentatge d'altres llengües, i més endavant al de continguts.

  • #aquiproubullying: El programa posa a l’abast dels centres la formació, estratègies i recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament amb la participació de tota la comunitat escolar, especialment de l’alumnat qui actuarà com observador i agent actiu i compromès en la lluita contra l’assetjament alhora que adquireix les actituds i els valors propis de la competència social i ciutadana.

  • Programa Tecnologies Digitals per a l'Aprenentatge: L'objectiu del Programa d'innovació és afavorir que els alumnes assoleixin la competència digital, incentivant-ne la motivació mitjançant l'ús de tecnologies digitals i mòbils, i promoure’n les vocacions cientificotecnològiques, i també donar a conèixer les diferents vies d'integració de les tecnologies digitals a tots els centres educatius.

  • Agenda 21: és el pla d'acció proposat per l'ONU per aconseguir entre tots un desenvolupament més sostenible en el segle XXI. Té per objectiu aconseguir, a la nostra ciutat, un model de creixement que eviti la degradació mediambiental i que garanteixi un futur millor per a tothom, i també assolir un consens social per gestionar entre tots els recursos socials, econòmics i ambientals del territori municipal.

  • Escola Verda: és un projecte dels Departaments de Medi Ambient i Educació en les que s' integren aquelles escoles que han elaborat un Pla per i unes accions per tal d' afavorir una bona actitud davant el medi ambient.

  • Biblioteca: El programa biblioteca escolar “puntedu” té per objectiu potenciar la biblioteca escolar de tots els centres educatius com un espai de recursos on tant els alumnes com els professors, i tota la comunitat educativa en general puguin trobar informació en diversos suports.

  • Pla d’innovació de llengües estrangeres: té per objectiu millorar les competències i habilitats lingüístiques de l’alumnat en llengües estrangeres. Fomentar l’ús d’estratègies organitzatives i metodològiques que afavoreixen l’aprenentatge en i de les llengües estrangeres. Integrar les TAC en l’aprenentatge de les llengües estrangeres.

  • Escolta’m: El projecte proposa personalitzar l'escola amb un pla d'intervenció educativa que estableixi una vinculació educativa positiva entre el tutor i l'alumne, i que proporcioni a tot l'alumnat factors promotors que els reconeguin i els acompanyin en el seu creixement per anar aconseguint cotes de seguretat personal que els ajudin a desenvolupar-se de manera integral i satisfactòria.

3. Escola nova 21

Escola Nova 21 vol destacar i celebrar que ja existeixen molts centres educatius que estan enfocats a desenvolupar competències per a la vida, i que adopten pràctiques fonamentades en com les persones aprenem. Els 25 centres impulsors del programa en són un magnífic exemple. La nostra societat ha de garantir que aquests centres es consoliden, estenen el seu exemple i contribueixen a què el conjunt del sistema educatiu avanci cap a una actualització similar, així com que les normatives i decisions de les administracions també ho facin possible, des de la visió compartida d’escola autònoma, competencial, inclusiva i amb aprenentatge globalitzat. Sabem que l’escola que volem és possible, perquè ja està en marxa.

Prèviament a la posada en marxa d'Escola Nova 21, diversos experts han visitat aquests centres educatius per tal de desenvolupar un coneixement detallat de la seva història, visió, propòsit i pràctiques educatives, de manera que ens ha proporcionat informació detallada per a articular un procés de canvi per als centres que volen transformar-se.

Els centres impulsors són la referència principal per als centres de la mostra representativa, a més de la seu de la formació en residència dels docents d’aquests centres.

*Hem de tenir en compte que a la regió de Lleida no trobem gairebé escoles impulsores de l’escola nova 21. No obstant, en els darrers anys ha anat variant i moltes escoles s’han sumat a aquest projecte innovador. A més hem de saber que moltes de les escoles que han volgut participar més activament han estat escoles concertades i no públiques.

· Escola La Mitjana

· Escola Magraners

· Escola Parc de l’aigua

· Escola Joc de la Bola

· FEDAC Lleida

· Zer La Cerdanya

· Escola Mare de Déu de la Mercè

· Escola Alfred Potrony

· Escola Joaquim Palacín

· Escola Ignasi Peraire

· Escola Pia de Balaguer

· Escola Pia Tàrrega

· Escola Mare de Déu de Montserrat

· Escola Jesuïtes Claver

· Escola les Savines

4. Ara és demà

El Consell Escolar de Catalunya (CEC) va fomentar al llarg del curs 2016-2017, un debat sobre el futur de l’educació al nostre país, al qual va convidar a participar tota la comunitat educativa. Es va denominar el projecte "Ara és demà" inspirat en els versos del poeta Miquel Martí Pol, que ajuden a entendre el sentit profund d’aquesta reflexió sobre els reptes a afrontar en l’esdevenidor. En aquest apartat de la web es recull el desenvolupament del debat.

Dins l’inici de l’”Ara és demà” hi ha diferents apartats on podem veure una mica sobre el que tracta aquest projecte.

Els diferents apartats:

Documents: En aquest apartat de la web es posen a disposició de la comunitat educativa els documents que recullen tota l'activitat que es va desenvolupar al llarg del curs 2016-2017.

Ponències: dins l’”Ara és demà” hi ha l’apartat de les ponències que són temes que tracta aquest projecte.

5 ponències de l’”Ara és demà”

  • "Els pilars del sistema educatiu": Analitza els principis en què s'assenta el sistema educatiu: educació inclusiva, equitat, plurilingüisme, família i entorn digital.

  • "L’arquitectura del sistema educatiu": Es proposa el disseny d'un sistema prou sòlid en què cada alumne fa el seu trajecte amb una garantia d’igualtat d’oportunitats: les etapes educatives i la seva fonamentació psicopedagògica, les transicions, les segones oportunitats, la formació professional i la integració dels diversos subsistemes, la connectivitat entre l’FP, el batxillerat i el sistema universitari, les passarel·les que es podrien establir...

  • "El centre educatiu": Planteja una reflexió en clau de futur sobre l’autonomia del centre, el lideratge pedagògic, l’avaluació, els centres de major complexitat, el paper dels centres educatius com a comunitats d’aprenentatge, etc.

  • "El professorat”: Destaca que convé revisar aspectes fonamentals de la professió docent: la formació inicial, la formació continuada, l’accés a la funció docent, la carrera professional, la motivació i els elements que conformen la identitat d’un mestre i un professor.

  • "L’alumnat": L’alumnat, el protagonista i el subjecte a qui es destina tot el sistema educatiu. Cal veure què diuen la psicologia i la neurologia sobre com aprenen els infants i els joves, quin influx educatiu tenen la família, les estructures socials o la tecnologia, i com es va conformant la personalitat que madura.

· Currículums dels ponents: Lluís Font, ponent de l'àmbit "Els pilars del sistema educatiu": És el president del Consell Escolar de Catalunya. Nascut a Barcelona el 1958, és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Ciències de l'Educació a la mateixa universitat. Va exercir el càrrec de Secretari de Polítiques Educatives al Departament d'Ensenyament els anys 2011 i 2012. És professor titular de la URL a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, on imparteix assignatures de caire filosòfic i antropològic. Des de l'any 1994 fins al 2010 exercí la responsabilitat de director general de la Fundació Blanquerna. Lluís Font també ha estat relacionat amb la docència no universitària; ha estat professor i director de l’Institut Politècnic de Formació Professional Sant Ignasi i director de secundària al Col·legi Sant Ignasi.

 
 
 

Comments


Escola​ Meraki 2018 - Carrer Flor, 10 -

25003 Lleida - Tel. 973204032

bottom of page