Repte 2A: Organització escolar
- escola meraki
- 4 abr 2018
- 5 Min. de lectura
Actualizado: 7 abr 2018
Pacte Nacional d’educació a Catalunya à fet per Maragall, tots els colors polítics van acordar no canviar la llei.
2. Definició de funcions del director, cap d’estudis, secretari, coordinadors, claustre, etc.
El director és el representant del centre, és a dir és el que dirigeix i coordina les activitats que es realitzen en aquest i es escollit per una organització externa. A més a més, exerceix la direcció pedagògica i promou la innovació educativa amb ajuda de tot el personal del col·legi i les famílies que el formen, ja que tots han de col·laborar. Tanmateix, el director, s'ocupa de contractar als serveis externs i crea els equips directius per tal de mantenir una bona organització al centre.
EX: si un nen es baralla amb un altre, el director serà el responsable, ja que es el representant de tot el col·legi.
La cap d'estudis s'encarrega de planificar els horaris, tant del professorat com de l'alumnat, per tal de portar un seguiment i una bona organització. Tanmateix, organitza les reunions amb el ETCP ( equip tècnic de coordinació pedagògica) i avalua internament les activitats de l'escola, com són l'organització i la coordinació.
substituir al director quan no es troba present.
30h els mestres amb els nens.
El secretari s’encarrega de gestionar els assumptes econòmics del centre. A més a més, custòdia tota la documentació de l’escola, com per exemple els expedients acadèmics, les actes…
Respecte a les actes, a mes de custodiar-les, el secretari/a s’encarrega de redactar-les i de posar-les a disposició de qui les demani,
Els coordinadors de cicle tenen la funció de realitzar propostes per a la elaboració del projecte curricular, ha d’organitzar el que s’ensenya a cada cicle, ha de realitzar las adaptacions curriculars significatives, proposa les activitats complementàries, i, per últim, es preocupa per la continuïtat de les accions educatives en cada etapa.
El claustre està format per tots els docents de l’escola i té el deure de fer propostes per a l’elaboració de projectes educatius i metodologies, aprovar i avaluar la concreció curricular, fixar els criteris d’avaluació, orientació i recuperació dels alumnes, analitzar i valorar el funcionament general del centre, aprovar les sortides escolars i contribuir en un clima de convivència adequat.
El consell escolar està format per uns representants de famílies, alumnat i professorat, a més del director i d’un representant de l’administració pública, l’ajuntament, per tal que es qui respon a necessitats com les instal·lacions. S’encarrega d’avaluar els projectes i la programació general anual (tot el que ve del claustre ho avalua), coneix la resolució de les mesures disciplinàries (aprova les mesures del claustre), proposa mesures per millorar la convivència i analitza i valora el funcionament del centre.
3. Elaboració de l’organigrama del centre

4. Com ens organitzem i ens gestionem: òrgans unipersonals, òrgans col·legiats.
Òrgans unipersonals:
La directora (Maria Copons).
La cap d’estudis (Montserrat Grau).
La secretaria (Alicia Cervilla).
Els òrgans col•legiats:
Claustre: el componen la directora, la cap d’estudis i els docents.
Consell escolar: hi participa la directora, la cap d’estudis, coordinadors de cicle, la secretaria, i les famílies i l’alumnat
5. Descripció de cada cicle: a cada cicle caldria presentar-lo.
Coordinador de cicle inicial (Andrea Asensio), mitjà (Sonia Carbajal Bonjoch) i superior (Clara Bonilla).
Tot hi haver-hi tres cicles diferents, la feina que han d’organitzar acaba essent la mateixa però tenint en compte el cicle en el que es trobi cada coordinador. Aquest, té la funció principal de passar el que es diu al claustre i vetllar per tal que totes les classes del cicle vagin a una. No obstant, s’ha de tenir en compte que els tres coordinadors han de saber coordinar-se entre ells, és a dir, ha d’haver-hi una coordinació entre cicles.
El primer cicle de l’escola està format pel curs de primer i pel curs de segon. Aquests dos cursos tenen dues branques cadascú. Aquestes classes, a diferencia de les de infantil ja no tenen noms diferents sinó que són 1r A i 1rB, 2nA i 2nB; com a molt, el que fan moltes classes amb els seus alumnes és donar nom a la classe del que treballen en projectes o del personatge que els toca.
El que volem aconseguir es que assoleixin i dominin les operacions de suma i resta per tal de en el proper cicle introduir les operacions posteriors. Volem promoure la lectura i fer que la dominin, llegeixin ràpid, amb una entonació correcta i que s’interessin per aquesta i els agradi. La comprensió i expressió oral i la comprensió lectora i la expressió escrita seran les competències que volem treballar i que volem que es dominin al finalitzar el cicle, tot i que les seguirem treballant en la resta de cicles, però creiem que son bàsiques per assolir la resta de coneixements de l’educació primària.
Al cicle mitjà, trobem els cursos corresponents a tercer i quart de Primària. L’objectiu principal en aquest cicle és millorar i assegurar-se de que els coneixements de cicle inicial han estat assolits satisfactòriament. A partir d’aquí, Coneixements sobre el medi que els envolta i viuen una primera aproximació a la ciència des de 3r de Primària (a partir dels 8-9 anys). A finals de 3r de Primària i en 4t és quan els nens comencen a aprendre a dividir (9-10 anys). També es pretén aconseguir dominar totes les operacions bàsiques: suma, resta, multiplicació i divisió.
A cicle superior trobem els últims cursos de l’educació primària, 5è i 6è. L’objectiu al qual es vol arribar és que els alumnes acabin amb uns coneixement bàsics sobre les ciències del medi, les matemàtiques i l’educació artística i musical. A més a més, tenir un nivell alt de les dues llengües natives, el català i el castellà, i un nivell intermedi de la llengua estrangera, l’anglès.
Les finalitats de l'educació primària són les de proporcionar a tots els alumnes una formació comuna que faci possible el desenvolupament de les capacitats individuals motrius, d'equilibri personal, de relació i d'actuació social amb l'adquisició dels elements bàsics culturals, els aprenentatges relatius a l'expressió oral, a la lectura, a l'escriptura i al càlcul aritmètic.
Les àrees d'estudi són:
PER AL CICLE INICIAL: (6-8)
Llengua catalana, Llengua castellana i Literatura
Llengua estrangera
Coneixement del medi- Educació artística: Música
Educació física
Matemàtiques
Religió (voluntària)
Esbarjo
PER ALS CICLES MITJÀ I SUPERIOR: (8-10) / (10-12)
Llengua catalana, Llengua castellana i Literatura
Llengua estrangera
Coneixement del medi: social i cultural
Coneixement del medi: natural
Educació artística: música
Educació artística: visual i plàstica
Educació física
Matemàtiques
Religió (voluntària)
Esbarjo
D'acord amb el que estableix la normativa vigent, l'àrea de Religió és d'oferta obligatòria per part dels centres i opcional per als alumnes.
També cal destacar que l'esbarjo es considera com una activitat educativa integrada en l'horari lectiu dels alumnes. Els centres docents organitzen, en funció del nombre d'alumnes, d'espais i de recursos, les mesures pertinents per al seu funcionament.
En tot cas, els projectes curriculars que elaborin els centres han de ser prou flexibles per a permetre concrecions individuals ajustades a les característiques, els ritmes d'aprenentatge i les singularitats de cada alumne per tal que es pugui donar compliment als principis d'integració i d'individualització propis de l'atenció als alumnes amb necessitats educatives especials.
Comments